• Vlastivedná exkurzia Svidník - Dukla

          •         Dňa 14.05. 2024 sa žiaci 3. ročníka ZŠ Hanušovce n/T zúčastnili exkurzie Vojenského historického múzea vo východoslovenskom meste Svidník, ktoré sídli v budove  tvarom pripomínajúcu protitankovú mínu a jeho expozícia podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944. Deti sa zo zaujímavého rozprávania dozvedeli, že múzeum  slávnostne otvorili 4. októbra 1969 pri príležitosti 25. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Expozície dokumentujú priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. Mali možnosť vidieť autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky, tu si prišli na svoje hlavne chlapci. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944.

                     Naša cesta pokračovala ďalej po území  Duklianskeho priesmyku  a na slovensko-poľských hraniciach sme navštívili vyhliadkovú vežu, z ktorej sme videli  široký priestor slovenského a poľského územia – dejiska bojov počas Karpatsko-duklianskej operácie. Veža bola sprístupnená verejnosti v roku 1974 pri príležitosti 30. výročia bojov o Duklu. Súčasná vyhliadková veža bola postavená v blízkosti niekdajšej drevenej vyhliadkovej veže. Je vysoká 49 m. Vo  veži je umiestnený "Plán úderu Červenej armády cez Karpaty na priamu pomoc SNP" a "Situačná mapa v priestore Duklianskeho priesmyku od 30.9. do 5.11.1944".

                     Cestou domov sme sa zastavili na najvýznamnejšom mieste v Duklianskom priesmyku pri Pamätníku 1. čs. armádneho zboru, postaveného v r. 1949 . V areáli pamätníka je vojenský cintorín na ktorom je pochovaných 565 príslušníkov čs. armádneho zboru. Pamätník bol v r. 1961 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Takto obohatení o množstvo informácií, ktoré žiaci určite využijú na hodinách vlastivedy, prírodovedy, plní nadšenia a krásnych zážitkov z prežitého dňa, sme sa  vrátili domov.   

                                                                                               Mgr. A. Nemcová, Mgr. A Rišková (foto)

          • Striebro pre naše futbalistky

          • Dňa 9.mája sa naše žiačky zúčastnili okresného kola v malom futbale v novej PKO aréne vo Vranove nad Topľou v rámci turnaja Školský pohár SFZ dievčat. Kategória bola určená pre žiačky 5. a 6. ročníka. Premožiteľkami sa im stali iba šikovné futbalistky zo ZŠ Lúčna, ktoré ďalej postupujú do krajského kola. Za tímový výkon patrí našim dievčatám veľký obdiv a takisto vďaka za vzornú reprezentáciu školy. Reprezentovali nás piatačky: Kristína Beňová, Petronela Bangová, Andrea Kiňová a šiestačky: Nina Galíkova, Elissa Čebrová, Katarína Gašparová, Karolína Jurková, Zara Muravská a Larisa Gondžurová. Gratulujeme!
            Mgr. Pavol Minár ml.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

            Deň matiek, tento sviatok sa oslavuje v rôznych podobách po celom svete. Ľudia vzdávajú hold matkám a vyzdvihujú materské puto medzi matkou a ich ratolesťami. Je to skvelá príležitosť, kedy sa poďakovať mamičkám za všetko, čo pre nás v živote robia. Najlepším poďakovaním je vlastnoručne vyrobený alebo upečený darček. Aj naši žiaci sa rozhodli odmeniť mamičky. Počas krúžkovej činnosti napiekli medovníky v podobe srdca a následne zdobili cukrovou polevou. Každé sladké srdiečko bolo s láskou vyrobené a s ešte väčšou láskou odovzdané milovanej mamičke. Veľká vďaka patrí pani učiteľkám Mgr. Monike Molitorisovej, Mgr. Martine Semanovej a pedagogickej asistentke Mgr. Beáte Tȍrȍkovej. Milované mamičky, zo srdca Vám blahoželáme ku Dňu matiek a želáme Vám veľa zdravia, šťastia a radosti z Vašich detí. Nech je každé Vaše dieťa slniečkom Vášho života a rozjasňuje Vaše dni. Želáme Vám veľa pekných a šťastných spoločných chvíľ s Vašimi detičkami. Krásny Deň matiek. Kolektív zamestnancov ZŠ Hanušovce nad Topľou.

          • Deň Zeme – „akčný deň“ projektu Elektroodpad

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme – „akčný deň“ projektu ElektroodpadPoklad .

            Dňa 30.4.2024, pri príležitosti Dňa Zeme žiaci kolégia Zelenej školy pripravili aktivity pre žiakov 1. stupňa. Aktivity boli rozdelené do stanovíšť, na každom stanovišti žiakov čakalo niečo iné. Najprv sa venovali správnemu triedeniu odpadu, následne zásadám, ktorými sa pri zaobchádzaní s odpadom a elektroodpadom treba riadiť, skúsili si aj niečo tvorivé – zo starých bateriek vytvárali podľa predlohy obrázky, venovali sa aj zbytočným elektrospotrebičom a nakoniec ich čakalo „hľadanie pokladu“. Poklad, ktorý si každý predstaví to nebol, ale starý mobil, ktorý sa tak ako ostatné nepotrebné elektrospotrebiče nemá dostať na skládku odpadu, ale do zberného dvora alebo do elektropredajne. Toto bolo naším cieľom - naučiť žiakov ako s elektroodpadom zaobchádzať. Všetkým zúčastneným ďakujeme. Mgr. Katarína Pavúková a žiaci kolégia Zelenej školy

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Slnečné počasie prialo našim žiakom a pedagógom dňa 30.04.2024, kedy pri príležitosti Dňa Zeme vyzbierali žiaci I. stupňa všetky odpadky v školskom areáli. Po skončení tejto upratovacej akcie si mohli vyskúšať rôzne aktivity zamerané na zvyšovanie prírodovednej gramotnosti, pričom členovia Zelenej školy = žiaci II. stupňa sa zahrali na učiteľov a snažili sa vyškoliť svojich mladších kamarátov v rámci rovesníckeho vzdelávania, keďže všetci patríme medzi EcoSchool nadšencov. Žiaci II.st. a elokovaného pracoviska vyčistili školský pozemok, ulice nášho mesta i okolitých spádových obcí Remeniny, Ďurďoš, Pavlovce. Spolu vyzbierali a zároveň vytriedili 65 kg komunálneho odpadu a 8 kg plastu, za čo všetkým patrí veľké environmentálne ĎAKUJEM.

          • SLÁVIK SLOVENSKA 2024 - Okresné kolo Vranov n.T.

          •      V utorok 7.5.2024 sa v Centre voľného času vo Vranove nad Topľou uskutočnilo okresné kolo celoštátnej speváckej súťaže Slávik Slovenska 2024. Zúčastnilo sa ho 24 detí zo základných škôl vo Vranovskom okrese. Žiaci a žiačky súťažili v troch kategóriách s 2 ľudovými piesňami (1 pomalou/1 rýchlou, 1 povinnou zo spevníka/1 podľa vlastného výberu).

                  Našu školu reprezentovali Nelka Kopasová z 3.A a tá sa umiestnila na 1.mieste v I.kategórii. Postupuje na krajské kolo do Prešova. Slávka Jurková z 5.B získala 3.miesto v II.kategórii a jej sestra Emka Jurková obsadila 2.miesto v III.kategórii. Napriek veľkej konkurencii všetky dievčatá odišli spokojné a šťastné. Za hudobný doprovod na akordeóne ďakujeme už tradične našej pani učiteľke zo ZUŠ Hanušovce nad Topľou Mgr. Lucii Gdovinovej, DiS.art.

                 Mgr. Anna Ivaničová

          • Žiacka šachová liga Vranova.

          • V piatok 26. apríla sa posledným 5. kolom ukončila v Centre voľného času tohtoročná Žiacka šachová liga Vranova. Súťaž pozostávala z 5 kôl v priebehu školského roka, v ktorých jednotlivý hráči mali možnosť v každom kole odohrať 7 partií. Body do ligovej tabuľky získavali súťažiaci postupne za umiestnenia v jednotlivých turnajoch. Z rôznych škôl vranovského okresu sa postupne zúčastnilo 29 mladých šachistov, 22 chlapcov a 7 dievčat.

            Trofej za celkové víťazstvo v tejto sezóne si odniesol Aleš Chytra zo ZŠ Bernolákova ul. 

            V kategórii starších žiakov skončil na prvom mieste Simeon Dan Saraka pred druhým Lukášom Štofanom, obaja sú žiakmi ZŠ v Hanušovciach n. T., tretím bol Jakub Palfi zo ZŠ Sečovská Polianka.

            Naším žiakom gratulujeme a prajeme veľa úspechov na ďalších šachových turnajoch.

            Mgr. František Šoganič

          • ZOPÁR MOMENTOV zo 70. ročníka Krajského kola HVIEZDOSLAVOV KUBÍN alebo

            • ako to je recitovať v DJZ v Prešove, kde dňa 30.04.2024 sa konala   krajská súťaž v prednese prózy  HVIEZDOSLAVOV KUBÍN, na ktorú z okresného kola v rámci 1. kategórie postúpil náš  žiak Timotej Socha z III. C.  Aj keď Timko pri vyhodnotení nezískal žiadne umiestnenie, vyjadrením  trojčlennej poroty boli slová: - „ Dnes tu v prednese súťažilo 16 výborných recitátorov, iba veľmi málo rozdielov rozhodlo o konkrétnom umiestnení a rozhodovalo sa ťažko. Čo však nás udivilo, narátali sme deväť chlapcov a sedem dievčat. To tu ešte nebolo.“ (predsedkyňa poroty PaedDr. Eva Kollárová)

            Každé prednášajúce dieťa podalo ten najlepší výkon a my všetci zúčastnení sme mali možnosť zažiť krásny umelecký zážitok, umocnený privítaním a krátkym úvodným program, či  spoznaním zaujímavých zákutí divadla, v ktorých  sa v tento deň odohrávala súťaž v recitácii prózy.

                                                                                              Mgr. A. Rišková

          • 29. ročník celonárodnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Recitovať povesť je náročné, ale zároveň zážitkové.

             

               A práve kvôli tomuto zážitku prišli dňa 26.04.2024  do šalianskeho kultúrneho domu predviesť svoj talent v prednese slovenských povesti deti z celého Slovenska, kde sa konal úspešný 29. ročník Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského, ktorého zakladateľom je MUDr. Svetozár Hikkel , toho času čestný predseda miestnej organizácie Matice Slovenskej. Súčasným novým predsedom Matice Slovenskej v Šali je Samuel Zemko.

            Každý rok, aj tentokrát prišiel súťaž podporiť prezident Ivan Gašparovič a z poroty nechýbala herečka Ida Rapaičová a iné známe tváre, napr. herečka Lucia Vráblicová, spisovateľka Ľubica Kepštová, herec Jozef Šimonovič, ...

            Po úvodnom privítaní a pútavom kultúrnom programe boli recitátori rozdelení do troch kategórií podľa ročníkov. Všetky tri kategórie súťažili na rovnakom mieste za sebou, hneď po krátkej prestávke. Na celý priebeh dohliadala pridelená odborná porota. Po vypočutí všetkých prednesov nasledovalo spoločné vyhodnotenie. Hlavní porotcovia v každej kategórii udelili najprv Cenu Slniečka a následne vyhlásili víťazov od tretieho až po prvé miesto. Víťazom po srdečnej gratulácii odovzdali diplomy, vecné ceny spolu s výtlačkom Poďakovania pre učiteľa, pripravujúceho dieťa na prednes povesti. Na záver oceňovania prizvali na pódium aj ostatných súťažiacich a všetkým recitátorom odovzdali veľkú medailu Šalianskeho Maťka.

               Mesto Hanušovce nad Topľou, okres Vranov nad Topľou a zároveň Prešovský kraj úspešne reprezentovala žiačka našej základnej školy Tamara Galíková z triedy III. C, vedená Mgr. Annou Riškovou. Tamarka sa na tejto Celonárodnej súťaží Šalianskeho Maťka v prednese povesti v 1. kategórii umiestnila na 2. mieste. K tomuto krásnemu umiestneniu jej všetci gratulujeme a sme na ňu patrične hrdí. 

               Prajeme jej ešte veľa ďalších podobných úspechov.

                                                                                                                                Mgr. A. Rišková